Roštiljijada je manifestacija koja se održava u Leskovcu svake godine u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra. Ova manifestacija afirmiše spremanje kulinarskih specijaliteta sa roštilja, poznatijeg kao leskovački roštilj. Za sedam dana trajanja manifestaciju poseti više od 500.000 posetilaca što iz Srbije, što iz inostranstva i time je svrstava u sami vrh turističkih priredbi u Srbiji. Godine 2018. oboren je rekord u broju poseta tokom jedne večeri, kada je na manifestaciji bilo preko 80.000 ljudi.

Roštiljijada predstavlja svetski festival roštilja i specijaliteta sa skare koji su u Leskovcu osnovali Poltika Ekspres, HUP Balkan Leskovac, UGOPROGRES Beograd, Leskovački sajam,Mesokombinat i Turistički savez opštine Leskovac. Na prvoj Roštiljijadi održanoj 11. oktobra 1990. godine povodom pobede nad fašizmom, učešće je uzelo 63 takmičara (majstora roštilja) iz skoro svih jugoslovenskih republika i pokrajina, ali i iz Grčke, Nemačke, Francuske, Italije, SAD, Australije i Mađarske. Najveću pljeskavicu na svetu napravio je Novica Stanković Šaponja, po kome se danas zove ovo takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice na svetu. Ovaj rekord je zabeležio Ginis u knjizi neobičnih rekorda. Roštiljijada se od 2001. godine održava svake poslednje nedelje avgusta i prve nedelje septembra.

Samu Roštiljijadu prati i niz kulturnih i zabavnih programa kao što je karneval prilikom otvaranja roštiljijade sa velikim vatrometom, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica (džinčiki) i ćevapčića, koncerata na trgu poznatih estradnih umetnika, predstavljanje kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, promocija knjiga, modnih revija… Svake godine, na Roštiljijadi se tradicionalno odvija spravljanje najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda, a 2018. godine je tročlani tim oborio sopstveni rekord napravivši pljeskavicu tešku 66 kilograma i 100 grama. Pored toga, održava se i nadmetanje najboljih majstora u pripremanju ćevapčića i uštipaka, biraju se najbolji u proizvodnji roštilj mesa, održava se škola roštilja, a takođe se organizuje i takmičenje učenika ugostiteljskih škola u pripremanju specijaliteta sa roštilja.

Izvor Wikipedia