Roštiljijada

Grad Leskovac i Turistička organizacija grada Leskovca, godinama unazad, na prostoru "Široke čaršije" u centru Leskovca, organizuju privredno - turističku manifestaciju "Roštiljijada".
Od ideje o organizaciji gastronomskog festivala u gradu roštilja, koja je nastala davne 1965. godine, do realizacije Prve "Roštiljijade" 1990. godine, proteklo je četvrt veka. U narednim godinama, ova manifestacija će postati najveći gastronomski događaj na prostoru Balkana i jedna od najvećih u Evropi. Obzirom na broj posetilaca, izlagača i prateće sadržaje, "Roštiljijada" je jedna od najznačajnijih manifestacija u Republici, te sa pravom zauzima posebno mesto u republičkom kalendaru priredbi Turističke organizacije Srbije. Procena Organizatora je da je dvadeset i sedmu, "Roštiljijadu 2016"
posetilo više od pola miliona ljubitelja dobre hrane i kvalitetnog provoda i taj broj se sveke godine povežava.
Leskovac, kao nekadašnji "Mali Mančester" – grad tekstila, "grad kozmetike", "sajamski grad", danas se na turističkoj karti Srbije prepoznaje po specijalitetima sa roštilja i "Roštiljijadi".
"Roštiljijada" je odraz stvaralačke snage i duhovnog bogatstva naroda ovog kraja, a svojim uticajem stvorila je novu dimenziju turističke ponude Leskovca, pa i Republike u celini. Roštiljijada je značajna manifestacija ugostiteljsko turističke privrede u Srbiji, čiji su osnovni ciljevi: prezentacija novih dostignuća u oblasti gastronomije i usluživanja, unapređenja kvaliteta usluga i ponude, kao i unapređenje razvoja ugostiteljsko turističke privrede i kadrova u ugostiteljstvu i turizmu Srbije. Ova manifestacija ima i svoje stalne posetioce iz svih krajeva Srbije tako i iz Bugarske, Makedonije, Grčke, Slovenije, Rumunije, koji dolaze sa ciljem da vide manifestaciju, dožive atmosferu, probaju neke od specijaliteta ovog kraja i ponesu utiske širom sveta uz dva prepoznatljiva "brenda" Juga Srbije – specijalitete sa roštilja i nadaleko poznate trubače našeg kraja.
"Roštiljijada" je najveća gastronomska manifestacija u Republici, a sigurno prva po dužini trajanja (sedam dana u kontinuitetu). Manifestacija koja traje dvadeset sedam godina godinu bez ijedne godine pauze i manifestacija koja umnogome doprinosi porastu imidža Leskovca kao velikog centra Juga Srbije. Održava se u strogom centru grada, na asfaltu i na površini od preko 15.000 m2, te da je urbanistički i prostorno osmišljena do najsitnijih detalja. Unificirani štandovi prekriveni tendama poređani su u jednom nizu, predstavljajući na taj način popularni "leskovački voz". Uz prateće manifestacije, koje su atraktivne za publiku, Organizator nastoji da putem seminara, okruglih stolova, predavanja i stručniih simpozijuma, afirmiše proizvodnju roštilj mesa i spravljanje specijaliteta sa roštilja.

HIMNA ROŠTILJIJADE

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter