PRIJAVA ZA TAKMIČENJE  MAJSTORA ROŠTILJA

PRIJAVA ZA TAKMIČENJE
MAJSTORA ROŠTILJA

 

“MIODRAG GLIGORIJEVIĆ – DRAGI BURE”

 

 

U okviru poznate tradicionalne turističko privredne manifestacije “Roštiljijada”, koja se svake godine održava u Leskovcu, organizuje se izuzetno popularno i takmičenje majstora roštilja, kojе, već dugi niz godina, okuplja poznate i priznate majstore roštilja iz zemlje i inostranstva.

Popularnost jela sa roštilja, kao i njihov specifični način pripremanja i usluživanja, odavno su već prešli granice njihovog nastanka, a samo ovo takmičenje učinili mnogo većim i značajnijim od njemu sličnih.

Činjenica da se danas jelovnik bilo kog ugostiteljskog objekta ne može ni zamisliti bez prisustva jela sa roštilja, nameće potrebu da se pripremi ovih jela mora permanentno posvećivati posebna pažnja, kako kod načina proizvodnje mesa, tako i kod same pripreme jela i načina njihovog usluživanja.

Zbog svega toga, takmičenje majstora roštilja nije samo prilika da majstori ovog zanata iz zemlje i inostranstva pokažu svoja znanja i umenja, nego je to i najbolji način da se pokaže i određena originalnost i inventivnost u pripremanju ovih jela.

 

Pravo takmičenja imaju građani iz zemlje i inostranstva (dalje takmičari), koji poseduju određena znanja i iskustva u pripremanju specijaliteta sa roštilja.

 

Takmičari se ogledaju u tri discipline:

 

  1. Pripremanje ćevapa 10 kom. od 200 gr. roštilj mesa
  2. Pripremanje pljeskavice od 200 gr. roštilj mesa
  3. Jelo po izboru za tri osobe (2 žiri + 1 izložbeno)

 

Potrebne namirnice za pripremanje jela u u disciplini 1. i 2. obezbeđuje Organizator.

Za pripremanje inovacije u disciplini 3. takmičar sam obezbeđuje potrebne namirnice.

 

Tročlani žiri će ocenjivati takmičare po sledećim kriterijumima i rasponu bodova:

 

Obavezni deo čine priprema pljeskavice i pripremu ćevapa (kriterijumi i ocenjivanje se ponavljaju kod pripreme ćevapa):

 

  1. Lična i higijena radnog mesta (1-5 bodova)
  2. Izrada i oblikovanje ćevapa i pljeskavice (1-5 bodova)
  3. Termička obrada namirnica i spretnost u radu (1-5 bodova)
  4. Serviranje i dekoracija pripremljanog jela (1-5 bodova)
  5. Kreativnost i originalnost u pripremanju (1-5 bodova)
  6. Vreme pripreme jela (1-5 bodova)

 

Jelo po izboru:

 

  1. Lična i higijena radnog mesta (1-5 bodova)
  2. Termička obrada namirnica i spretnost u radu (1-5 bodova)
  3. Kreativnost i originalnost u pripremanju (1-5 bodova)
  4. Serviranje i dekoracija pripremljanog jela (1-5 bodova)
  5. Ukus pripremljenog jela (1-5 bodova)
  6. Vreme pripreme jela (1-5 bodova)

 

Žiri će ocenjivati i nagrađivati svaku disciplinu posebno, po gore utvrđenim kriterijumima i rasponu bodova, što znači da svaki takmičar može u jednoj disciplini, da osvoji najviše 30 bodova tj. 90 bodova u sve tri discipline po članu žirija.

Maksimum osvojenih bodova , po takmičaru od sva tri člana žirija, iznosi 270 bodova.

Vreme za pripremu sva tri jela iznosi 120 minuta najviše (30+30+60).

Takmičari kod pripreme jela koriste roštilj na ćumuru.

 

Namirnice za jelo po izboru mogu biti ranije oblikovane a termički obrađene na sam dan takmičenja.

Dekoracija se mora uraditi na licu mesta (neće se priznavati gotova dekoracija).

Na osnovu osvojenih bodova, žiri će proglasiti po tri prvoplasirana takmičara u sve tri discipline i dodeliti im adekvatna odličja.

 

 

Takođe, biće proglašen i sveukupni pobednik sakupljnjem bodova učesnika u sve tri discipline, koji će biti posebno nagrađen peharom i odgovarajućom poveljom.

Svi dobitnici medalja dobijaju i odgovarajuće diplome.