ROŠTILJIJADA Najveća pljeskavica na svetu od 66,5 kilograma mesa

Miljan Kocić (Visoka poslovna škola Leskovac), pobednik takmičenja majstora roštilja „Miodrag Gligorijević – DRAGI BURE“
31/08/2019
Haris Džinović više od dva sata pevao Leskovčanima i priznao nešto što se njegovim Sarajlijama nimalo neće dopasti
01/09/2019

ROŠTILJIJADA Najveća pljeskavica na svetu od 66,5 kilograma mesa

fotografija FOTO LIK

Majstori leskovačkog restorana „Koliba“ po četvrti put zaredom oborili su sopstevi rekord na leskovačkoj roštiljijadi i ovoga puta uspeli da ispeku pljeskavicu od 66,5 kilogama berndiranog „Leskovačkog roštilj mesa“, koju su po tradiciji isekli sa sitne komade i podelili okupljenim Leskovčanima, najviše deci.

Roštiljijada je, neosporno, za tri decenije postala brend Leskovca, a „spravljanje najveće pljeskavice na svetu“, najatraktivniji njen deo, poprimio je i turitički i kulturni, pa i istorijski značaj ne samo za Leskovac već na nivou Srbije, pa i Balkana.

To je u odnosu na prošlu godinu više za 400 grama, ali je komisija posle pečenja oduzela 250 grama jer je pri vrlo teškom okretanju jedan kraj je okrnjen, pa je težina umanjena na 66 kilograma i 250 grama, što je, ipak, za 100 grama više nego lane.

„Priprema je trajala 90 minuta, što popdrazumeva spremanje, pravljanje, mesenje i oblikovanje i na kraju – pečenje. Najteže je bilo prilikom okretanja, jače smo malo gurnuli, ali smo ipak uspeli“, rekao je novinarima roštiljdžija Ljubiša Đorđević, kome je ovo deseto učešće u takmičenju na Roštiljijadi, ali četvrto sa vlasnikom „Kolibe“ Predragom Lazarevićem i svojim sinom Nikolom Panićem, koji je samo pomagao pri okretanju pljeskavice.

Pre nego je stavljena na takođe džinovsku skaru, pljeskavica od sirovog mesa, nabavljenog kod „Meskombinata“, jednog od najboljih leskovačkih proizvođača roštiljskog mesa, bila je debela 2,5 centimetra, s prečnikom od 191, a posle pečenja visoka 3,5 centimetara, s prečnikom od 170 centimetara.

Pljeskavica je ove godine bila izuzetno ukusna, u šta se uverio i vaš novinar, pa su je deca pojela u slast.

Oni su junaci Roštiljijade
Tročlani žiri sa slavnim Sašom Mišićem iz „Paklene kuhinje“, budno je pratio svaki detalj, a jedana od članova žirija Ivica Zdravković iz Visoke poslovne škole Leskovac, rekao je za Jugmediu da majstori nisu pogrešili u termičkoj obradi mesa.

„Mislim da roštilj skara nije bila ravna i da je zbog toga došlo do malog oskrvljenja pljeskavice, ali i pored toga zadržaa je težinu sa izuzećem 250 grama“, istakao je Zdravković.

Novinari su pitali majstore dokle će ići u nove rekorde, a majstor Kostadinović je bio mišljenja da se pod ovim uslovima može ići najviše do 67, 68 kilograma i tu će biti kraj, u protivnom će morati da se poveća oblik lima i skare (leskovački izraz za roštilj p.n.).

„Možda smo i ovoga puta mogli da povećamo količinu mesa, ali nema potrebe jer nema konkurencije, a posebno nam je krivo što ovaj rekord i dalje ostaje na lokalu jer niko neće da pozove Ginisa“, kazao je.

Na pitanje po čemu se pljeskavica razlikuje od hamburgera, Kostadinović je kazao da se pozatiji u svetu hamburger sprema od čiste govedinem dok se pljeskavica sprema od srpskog junećeg mesa.

Takmičenje je, je, inače,održano u pratnji pobednika 59. Dragačevskog sabora trubača u Guči, bleh orkestra Elvisa Bajramovića i velikog broja specijalizovanih akreditovanih novinara i snimateljskih ekipa.

Tekst i fotografije preuzete sa sajta JugMedie

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter