РОШТИЉИЈАДА Највећа пљескавица на свету од 66,5 килограма меса

Мајстори лесковачког ресторана „Kолиба“ по четврти пут заредом оборили су сопстеви рекорд на лесковачкој роштиљијади и овога пута успели да испеку пљескавицу од 66,5 килогама берндираног „Лесковачког роштиљ меса“, коју су по традицији исекли са ситне комаде и поделили окупљеним Лесковчанима, највише деци.

Роштиљијада је, неоспорно, за три деценије постала бренд Лесковца, а „справљање највеће пљескавице на свету“, најатрактивнији њен део, попримио је и туритички и културни, па и историјски значај не само за Лесковац већ на нивоу Србије, па и Балкана.

То је у односу на прошлу годину више за 400 грама, али је комисија после печења одузела 250 грама јер је при врло тешком окретању један крај је окрњен, па је тежина умањена на 66 килограма и 250 грама, што је, ипак, за 100 грама више него лане.

„Припрема је трајала 90 минута, што попдразумева спремање, прављање, месење и обликовање и на крају – печење. Најтеже је било приликом окретања, јаче смо мало гурнули, али смо ипак успели“, рекао је новинарима роштиљџија Љубиша Ђорђевић, коме је ово десето учешће у такмичењу на Роштиљијади, али четврто са власником „Kолибе“ Предрагом Лазаревићем и својим сином Николом Панићем, који је само помагао при окретању пљескавице.

Пре него је стављена на такође џиновску скару, пљескавица од сировог меса, набављеног код „Мескомбината“, једног од најбољих лесковачких произвођача роштиљског меса, била је дебела 2,5 центиметра, с пречником од 191, а после печења висока 3,5 центиметара, с пречником од 170 центиметара.

Пљескавица је ове године била изузетно укусна, у шта се уверио и ваш новинар, па су је деца појела у сласт.

Они су јунаци Роштиљијаде
Трочлани жири са славним Сашом Мишићем из „Паклене кухиње“, будно је пратио сваки детаљ, а једана од чланова жирија Ивица Здравковић из Високе пословне школе Лесковац, рекао је за Југмедиу да мајстори нису погрешили у термичкој обради меса.

„Мислим да роштиљ скара није била равна и да је због тога дошло до малог оскрвљења пљескавице, али и поред тога задржаа је тежину са изузећем 250 грама“, истакао је Здравковић.

Новинари су питали мајсторе докле ће ићи у нове рекорде, а мајстор Kостадиновић је био мишљења да се под овим условима може ићи највише до 67, 68 килограма и ту ће бити крај, у противном ће морати да се повећа облик лима и скаре (лесковачки израз за роштиљ п.н.).

„Можда смо и овога пута могли да повећамо количину меса, али нема потребе јер нема конкуренције, а посебно нам је криво што овај рекорд и даље остаје на локалу јер нико неће да позове Гиниса“, казао је.

На питање по чему се пљескавица разликује од хамбургера, Kостадиновић је казао да се позатији у свету хамбургер спрема од чисте говединем док се пљескавица спрема од српског јунећег меса.

Такмичење је, је, иначе,одржано у пратњи победника 59. Драгачевског сабора трубача у Гучи, блех оркестра Елвиса Бајрамовића и великог броја специјализованих акредитованих новинара и сниматељских екипа.

Текст и фотографије преузете са сајта ЈугМедие