Takmičenja na Roštiljijadi


Velika pljeskavica
Takmičenje u pripremi velike pljeskavice - Nije lako zamisliti pljeskavicu koja u sebi ima preko 60 kilograma roštilj mesa, a još teže je ovu tvorevinu napraviti. To je svetski rekord u veličini, koji vešti majstori iz godine u godinu obaraju. Ta tvorevina, prečnika od preko metar i po, debljine tri centimetara, pleni pažnju svetskih medija. Slike sa takmičenja obišle su mnoge meridijane, a sam trenutak okretanja pljeskavice podiže adrenalin posmatrača. Ovo takmičenje prati stručna komisija sastavljena od uglednih profesora kulinarstva, koji vode računa o količini i kvalitetu mesa, obliku i dimenzijama pljeskavice, kompaktnosti mase i posebno o ukusu konačnog proizvoda.Takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola
Takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola, na kome učestvuju mnoge srednje ugostiteljske škole iz Srbije (Niš, Smederevo, Velika Plana, Bujanovac, Beograd, Vranje...) i inostranstva (Bugarska). Cilj takmičenja je da afirmiše kreativne i talentovane učenike smera kulinarski tehničar i kuvar, kao i razmenu profesionalnih iskustava. Na takmičenju se ocenjuje znanje, kreativnost i inovativnost, a žiri čine profesori iz škola učesnica.


Pljeskavica iz ruke
Takmičenje u pripremi pljeskavice iz ruku je drugi takmičarski specijalitet koji pobuđuje pažnju i zaslužuje divljenje. Ovo takmišenje je preteča takmišenja u pripremi najveće pljeskavice. Zamislite majstora koji na svojim šakama oblikuje 3 kilograma mesa, zatim baci na skaru i ispeče. Kao i za veliku tako i za ovu pljeskavicu važe ista pravila.Takmičenje majstora roštilja
Takmičenje majstora roštilja "Miodrag Gligorijević - Dragi bure", ove godine je već dvadeset peto po redu, definisano po strogim propozicijama, organizuje se na visokom nivou uz učešće velikog broja majstora roštilja iz svih krajeva Republike Srbije (Čačak, Niš, Beograd, Bojnik, Predejane, Leskovac...) i inostranstva (Bugarska - Sofija, Kiten,Trn) a sve to uz prisustvo velikog broja novinarskih ekipa iz poznatih medijskih kuća (Kurir, Blic, Turističke novine, Ilustrovana politika). Na takmičenju žiriraju širom zemlje poznati kulinari i ugostitelji.)
