TAKMIČENJE UČENIKA UGOSTITELJSKIH ŠKOLA SRBIJE U PRIPREMANJU JELA SA ROŠTILJA

 

 

 TAKMIČENJE UČENIKA

UGOSTITELJSKIH ŠKOLA SRBIJE

U PRIPREMANJU JELA SA ROŠTILJA

 

 

 

U okviru poznate tradicionalne turističko privredne manifestacije “Roštiljijada”, a u saradnji sa Trgovinsko ugostiteljskom školom iz Leskovca, organizuje takmičenje učenika ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju jela sa roštilja.

 

Svaka škola može da prijavi po jednu ekipu sastavljenu od dva takmičara – učenika zanimanja kuvar (kulinarski tehničar), bilo kog razreda.

 

Učenici zanimanja kuvar – kulinarski tehničar takmiče se u sledećim disciplinama:

 

  1. Pripremanje ćevapa 10 kom. od 200 gr. roštilj mesa
  2. Pripremanje pljeskavice od 200 gr. roštilj mesa
  3. Pripremanje jela sa roštilja (žara) po svom izboru, normativ za četri osobe

 

Potrebne namirnice za pripremanje jela u sve tri discipline obezbeđuje Organizator.

 

U trećoj disciplini, pripremaće se jela sa roštilja obuhvaćena planom i programom za ugostiteljske škole iz oblasti jela sa roštilja, koje kandidat izvlači pred žirijem, neposredno pred pripremu jela.

 

Takmičenje će ocenjivati tročlana komisija (žiri), koji će sačinjavati: jedan profesor škole domaćina i dva stručna profesora škole učesnice takmičenja.

 

Žiri će ocenjivati po slede}im kriterijumima i rasponu bodova:

 

  1. Izrada – oblikovanje ćevapčića i pljeskavice (1-5 bodova)
  2. Termička obrada namirnica i spretnost u radu (1-5 bodova)
  3. Serviranje i dekoracija pripremljanog jela (1-5 bodova)
  4. Kreativnost i originalnost u pripremanju (1-5 bodova)
  5. Vreme pripreme jela (1-3 bodova)

 

 

Ocenjuje se svaka disciplina posebno, što znači da takmičari (oba učenika pripremaju sva tri jela), za svako pripremljeno jelo mogu dobiti maksimalnih 23 bodova, ukupno, dakle, najviše 69 bodova za sva tri jela po članu žirija. To znači da maksimum osvojenih bodova od sva tri člana žirija iznosi 207 boda.

 

Vreme za pripremu sva tri jela iznosi 60 minuta najviše.

Takmičari kod pripreme jela koriste roštilj na ćumuru.

Dekoracija se mora uraditi na licu mesta (neće se priznavati gotova dekoracija).

 

Po završetku takmičenja žiri će, na osnovu pokazanih rezultata i osvojenih bodova, proglasiti tri prvoplasirane ekipe dodeljuju i im zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, uz odgovarajućom diplomom.