ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЛЕСКОВАЧКОЈ РОШТИЉИЈАДИ

Роштиљијада је синоним за град Лесковац. Идеја о одржавању фестивала роштиља се родила шездесетих година прошлог века када је радила чувена лесковачка школа роштиља којој припада још чувенији Драги Буре. Прва Роштиљијада је одржана 1965. године али је после само две године угашена. Поново је заживела 1990. Ова манифестација се од тада за кратко време издвојила и од скромне забаве за мештане Лесковца је прерасла у једну од најпосећенијих и најпопуларнијих у региону. Основну понуду на Роштиљијади чине лесковачки специјалитети са роштиља: ћевапи, пљескавице, кобасице, а последњих година, доласком учесника из других крајева Србије, појавиле су се бројне печењаре.

Лепо расположење и забава трају од раних поподнева, до раних јутара, уз трубе врхунских мајстора чочека. А, од 20 сати па до поноћи на великој бини се смењују врхунски блех оркестри и звезде естраде.

Последњих година је иновиран део унификованих штандова у етно стилу, на којима се продају сувенири и етно производи из различитих крајева Србије и дели туристички промо материјал.

Манифестацију прате бројна стручна предавања и атрактивна такмичења.Треба поменути такмичење мајстора роштиља „Миодраг Глигоријевић – Буре“ и такмичење ученика угоститељских школа у спремању специјалитета са роштиља.

Посебно место заузимају такмичења за највећу пљескавицу на свету и највећу пљескавицу из руке.

Због актуелне епидемиолошке ситуације 31. Роштиљијада ове године неће бити одржана, али је вечерас у дворишту Шоп Ђокићеве куће уз традиционалне звуке трубе приређен кратки осврт на овај својеврсни лесковачки бренд у оквиру којег је испечена пљескавица од око 30 кг која је касније подељена пролазницима. Добро познати пријатни мирис дима и роштиља, врсни мајстори и звук блех оркестра вратили су присутне у прошлост и подсетила колико је Роштиљијада значајна за читав Лесковац.  Неколицина пролазника је радознало посматрала окретање пљескавице уживајући у призору у нади да ће следеће године бити одржана она права, велика и надалеко позната манифестација.

Присутним медијским екипама се у име локалне самоуправе обратила заменица градоначелника Лесковца Ана Јанковић- Стојановић која је истакла да је Лесковац препознатљив по укусној храни и највећем фестивалу роштиља на Балкану:

„Јесен у Лесковцу не може да почне без мириса роштиља који се шири градом, без обарања рекорда за припремање највеће пљескавице, без препуног шеталишта, шаренила, концерата највећих музичких звезда. Захваљујући доброј организацији и кулинарском умећу мајстора са роштиља Роштиљијада је за кратко време стекла такав реноме да је прошле године јубиларни тридесети фестивал роштиља посетило више од 500.000 људи.“

Директор Туристичке организације Лесковац Небојша Коцић се захвалио локалној самоуправи и градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу на свесрдној подршци ТОЛ-у и Роштиљијади, као својеврсном бренду града Лесковца:

„Роштиљијада је референтна и најзначајнија привредно-туристичка манифестација за град Лесковац, како због неколико стотина хиљада туриста и посетилаца, тако и због промоције Лесковца као туристички привлачне дестинације, као потенцијално тржиште за привреднике и улагаче и због промоције лесковачког роштиља, једног од најзначајнијих брендова југа Србије.Нажалост, како Роштиљијаде нема, хоћемо да на овај, више него скроман начин, подсетимо јавност шта је ова манифестација значила и да искажемо наду да ћемо идуће године, у здрављу, радости и весељу уживати у укусима роштиља и богатом забавном програму.“

Текст и фотографија преузете са сајта Град Лесковац